Wednesday, August 29, 2012

Emocijas, prāts, šaubas - ERROR!?1





"Ignorējot mūsu emocijas, mēs pagriežam muguru realitātei; klausoties mūsu emocijās, mēs tiekam ieacināti realitātē. Un realitāte it tur, kur mēs sastopamies ar Dievu. 
... Emocijas ir dvēseles valoda. Tās ir sauciens, kas piešķir sirdij balsi.
... Tomēr.. mēs bieži pagriežam kurlo ausi - noliedzot, izkropļojot vai nošķirot emocionālo. Mēs atsijājam nost visu traucējošo, lai iegūtu kontroli pār savu iekšējo pasauli. Mēs esam izbijušies un kaunamies no tā, kas noplūst mūsu apziņā. Atstājot novārtā mūsu spēcīgās emocijas, mēs esam neīsti pret sevi un pazaudējam brīnišķīgu iespēju iepazīt Dievu. Mēs aizmirstam to, ka izmaiņas nāk caur brutālu atklātību un neaizsargātību Dieva priekšā."

/Dan Allender, Tremper Longman, The Cry of the Soul/

Daži meli, ko esam iemācījušies kristietībā pieņemt par patiesību - Platona filozofijas dēļ. 
Mēs ignorējam :

x fizisko - Kuram gan ir laiks vingrot vai ēst veselīgi vai atpūsties?
x sociālo - Neuztraucies par tām draudzībām. Kuram gan ir laiks veselīgām draudzībām un laika veltīšanai citiem? Tev būs laiks baļļoties debesīs.
x intelektuālais - Uzmanies, ka neattīstīti savu prātu līdz pilnam tā potenciālam. Tu beigsi ar aukstu sirdi pret Dievu. Kuram gan ir laiks domāt par lietām?
x emocionālais - Izskatās, ka tad, kad tu esi ar savām emocijām, tu kļusti apjucis un attālinies no Dieva.

Laika gaitā šī nebībeliskā paradigma (pasaules un realitātes uztvere) ir izveidojusi attieksmi par to, ka jūtas un emocijas nostājas pret Garu (jo īpaši dusmas, kas kļuva par vienu no 7 nāves grēkiem, neskatoties uz "dusmojiet, bet negrēkojiet"un "esi lēnīgs dusmās" Rakstu mācībām). Daudzu cilvēku prātos šodien jūtu un emociju apspiešana ir tikusi vērtēta kā Gara augstākais stāvoklis vai tikums. Noliedzot dusmas, ignorējot sāpes, lecot pāri depresijai, bēgot prom no vientulības, izvairoties, apslāpējot mulsinošās šaubas, un pasludinot seksualitāti par sliktu, ir radusies mūsu izpratne par garīgo dzīvi.
/Peter Scazzero, The Emotionally Healthy Church: A Strategy for Discipleship that Actually Changes Lives, Zondervan (March 1, 2003),/

Sunday, August 26, 2012

neticēsiet - katoļu pielūgsme







Pēdējā pusgada laikā man ir bijusi privilēģija paskatīties plašāk uz Kristus draudzi.
Dieva Gars iet uz priekšu, neskatoties uz to, ka daži grib stāvēt uz vietas un atgādināt par 500 gadus vecajiem notikumiem. 
Jēzus vārdi visos laikos ir piepildījušies - īstie pielūdzēji pielūgs Dievu garā un patiesībā...

Tā pielūdz Dievu katoļi Brazīlijā, pielūgsmi vada un sludina katoļu priesteris.







Nesabalansēts garīgums...


Lasu šobrīd vienu grāmatu, kas saucas "Emocionāli vesela draudze". Viena no labākajām un godīgākajām grāmatām par to, par ko draudzē neviens nerunā - par emocionālo izaugsmi, kas ir vitāli nepieciešama.

Autors apraksta nesabalansētību kristīgajā dzīvē un draudzē, kad kalpojot, viss akcents tiek likts uz garīgumu, bet novārtā atstāts emocionālais, fiziskais, ikdienišķais, ģiemene, tuvākie. Aiz garīguma un kalpošanas aizņemtības nereti slēpjas augstprātība, dusmas, nesakārtota ģimene, atstāti novārtā bērni, lepnums, mazvērtība, vēlēšanās ignorēt savu reālo stāvokli - citiem vārdiem - emocionāli nenobriedis cilvēks.

Autors apgalvo, ka "Nav iespējams kristietim būt garīgi nobriedušam un vienlaicīgi palikt emocionāli nenobriedušam".1



Dažas lietas, kas norāda uz vāju emocionālu briedumu kristieša dzīvē un draudzē: Varbūt kāds atrod sevi un spēs atvērt acis uz reālo dzīvi, problēmas konstatēšana ir Dieva iespēja nākt ar palīdzību.

1. [draudzes] padomes loceklis, kas nekad nesaka "Es biju kļūdījies" vai "Piedod".
2. Bērnu draudzes līderis, kas pastāvīgi kritizē citus.
3. Stipras kontroles mazās grupas (mājas grupas) vadītājs, kas nevar paciest dažādus viedokļus.
4. Pusmūža tēvs ar diviem mazuļiem, kas slepeni ir atkarīgs no pornogrāfijas.
5. Trīsdesmit piecus gadus vecs vīrs, kas aizņemtīgi kalpo draudzē, neredzot savas sievas vientulību mājās.
6. Slavēšanas vadītājs, kurš uztver katru ieteikumu kā personīgu uzbrukumu un personīgu atraidīšanu.
7. Svētdienas skolas skolotājs, kas cīnās ar rūgtuma sajūtu un aizvainojumu pret mācītāju, bet baidās jebko pateikt.
8. Parauga "kalpotājs", kas bez paguruma brīvprātīgi kalpo četrās dažādās kalpošanās, bet reti velta laiku rūpēm par sevi pašu.
9. Divi aizlūdzēji, kas izmanto lūgšanu sapulces, lai aizbēgtu no savas laulības sāpīgās realitātes.
10. Cilvēki tavā mazajā grupā, kuri nekad neatklāj savas cīņas vai grūtības.2

Atsauces:

1. Peter ScazzeroThe Emotionally Healthy Church: A Strategy for Discipleship that Actually Changes Lives, Zondervan (March 1, 2003), 50.
2.  Peter ScazzeroThe Emotionally Healthy Church: A Strategy for Discipleship that Actually Changes Lives, Zondervan (March 1, 2003), 17.

Saturday, August 25, 2012

Bananas! And why I like Sweden

yesterday have watched the 2nd part of the documentary "Bananas!" It is a film about the film. I really appreciate deep Swedish sense of democracy. The Swedish journalist, who didn't get help from any fellow-journalist in the US, and was sued by the giant "Dole", whose film was forbidden in the States, and even in the independent festival, was supported by both - the left and right politicians in Swedish Riksdag, who agreed that democracy includes right of free speech in the world, and also free speech to stand against the Goliath like Dole, who can threaten people and buy journalists.



Saturday, August 4, 2012

Pasaudzē grēcinieku

Lielisks 7.gs. mūka - mistiķa teiciens.
Ļoti aktuāls, manuprāt, Latvijas kristietībai, kas ir neiecietības pilna, nežēlastības, neizpratnes un neiejūtības.

"Pasaudzē grēcinieku, ja tas Tev nav bīstami.
Ar to Tu iedrošināsi viņu tuvāk grēku nožēlai un izmaiņām - 
un arī piesaistīsi Kunga žēlastību sev pašam.

Ar laipnu vārdu un visiem iespējamiem līdzekļiem atbalsti nespēcīgo
un bēdīgo, un Viņa labā roka, kas kontrolē visu, atbalstīs arī Tevi".

Bildē ir bāka. Ja vien kristieši saprastu, ka ar savu mīlestību viņi izstaro gaismu naktī, kas palīdz tiem, kas nomaldījušies, atrast ceļu uz krastu. Ar savu neiecietību un agresivitāti, savukārt, kristieši ne tikai neizstaro gaismu, bet ari atbaida nomaldījušos un noklīdušos no ceļa atrašanas.